Brede School vs Reguliere School
Brede school
Door het ontstaan van een brede school wordt er nu veel meer samengewerkt met verschillende instellingen. Hierdoor krijgen projecten binnen het onderwijs en jeugdwerk een betere kans. Dit heeft er in Amsterdam voor gezorgd dat er een verlengde schooldag is gekomen. Een brede school is niet bedoeld als kinderopvang. Het gaat erom dat zorg en opvang worden gecombineerd met langere schooldagen. Hierdoor wordt de draaglast voor werkende ouders kleiner gemaakt.
Een betere samenwerking is het grootste winstpunt. De organisaties weten steeds meer van elkaar wat voor werk ze doen en ze krijgen een gezamenlijke visie en verantwoordelijkheid. Ze stemmen hun beleid en werkwijze op elkaar af. De betere samenwerking komt tot stand door afstemming van het aanbod, het realiseren van een doorgaande lijn, het realiseren van combinatiefuncties en het opstellen van een gezamenlijke pedagogische beleidsplan. Dit zorgt voor aansluiting bij de doelgroep.
Daarnaast is er een uitbreiding van het activiteitenaanbod. Door de brede school is er een breder aanbod voor kinderen en ouders. Er wordt veel meer gedaan op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd. Belangrijk hierbij is een kennismaking met verschillende vormen van kunstzinnige vorming. De doelgroep wordt beter en sneller bereikt. Hierdoor is deelname aan activiteiten die belangrijk zijn voor kinderen en ouders, toegenomen. Ook wordt er steeds meer vraaggericht gewerkt. Er wordt gekeken naar en aangesloten op de behoeftes van de ouders en kinderen.
Reguliere school
Op een reguliere school wordt er niet samengewerkt met andere instellingen. Vaak is er geen buitenschoolsopvang in de school. Zorg binnen een gewone school is beperkt. Alles wat binnen een reguliere school valt wordt daarbinnen opgelost. Als je zorg nodig hebt buiten de school moet je dit dan vaak zelf gaan regelen. Het is niet vanzelfsprekend dat je door de school wordt doorverwezen naar instanties die voor jou van belang zijn. Er wordt niet samengewerkt met instellingen. Hierdoor kan het voorkomen dat er niet de juiste zorg aangeboden wordt aan het kind en de ouders. Het werk is niet op elkaar afgestemd. Om misverstanden te voorkomen moet je goed met elkaar communiceren. Ook de overgang van een peuterspeelzaal naar de reguliere school gaat moeizaam. Bij een brede school gaat dit automatisch.
Alle scholen hebben een schoolmaatschappelijke werker. Of het nou een brede school is of een reguliere school. Maar op een reguliere school zijn geen spil overleggen. Het belang van spil is dat het hele gezin in beeld komt. Zo heb je een beter beeld bij het probleem en kun je effectievere zorg aanbieden.
Bij een brede school hoort alle zorg die voor kinderen van belang is, bij elkaar. Bij een reguliere school wordt alles apart van elkaar gezien.
Uiteindelijk gaan de meeste scholen over naar een brede school.
Maak jouw eigen website met JouwWeb